“SANAYİ- ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ İÇİN ÖRNEK PROJE”

“SANAYİ- ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ İÇİN ÖRNEK PROJE”

22 Ocak 2018 Pazartesi

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, İnönü Üniversitesi’ne tahsis edilen 2.Organize Sanayi Bölgesi’nde 30 dönümlük alan üzerinde yapımına başlanan 2. Organize Sanayi Meslek Yüksekokulu’nun temel atma töreni Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent Tüfenkci’nin katılımıyla gerçekleştirildi.

Törenin açılışında konuşan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, “Evet, bir hayalimiz vardı, sanayicimizin bir hayali vardı.  Bu hayali hükümetimizin vermiş olduğu destekle üniversitemizin sahiplenmesi ile bu hayali iş dünyası adına bugün gerçekleştiriyoruz. Biz tabii Ticaret ve Sanayi Odası olarak Organize Sanayi Bölgesi müteşebbis heyetinde bulunduğumuzda organizenin gelişimi noktasında lokomotif rol oynamaya çalışıyoruz. Bunlardan biri de üretim kalitesinin artırılması, rekabet gücünün güçlenmesi adına sanayicimizin özellikle ara eleman dediğimiz kalifiye eleman sıkıntısının giderilmesi noktasında bizim Meslek Liselerine ve Meslek Yüksek Okulu’ndan mezun olan arkadaşlarımıza ciddi ihtiyaç duyduğumuzu, bu ihtiyacı karşıladığımız zaman bizim dünyadaki rakiplerimiz ile rekabet gücümüzün artacağının farkında ve bilincindeyiz. Bir ülkenin gelişmesi için meslek liselerinin önemini ve meslek yüksekokullarının önemli biliyoruz.”

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ise konuşmasında, “Bugün üniversite-sanayi işbirliğinin çok güzel bir örneğini şehrimizde ortaya koyuyoruz.  TSO başkanımızın ifade ettiği gibi yılların özlemi olan ara eleman, teknik eleman yetiştirmek için çok önemli bir yere sahip olan, uygulamalı eğitimde çok önemli bir yere sahip olacak olan sanayinin içinde, sanayi ile sanayicimizle işbirliği içerisinde Ticaret ve Sanayi Odamızın birlikte proje ortağı olduğu bir okulun bugün temelini atıyoruz.  Malatya’daki iki organize sanayi bölgelerimize buradan ara eleman, teknik eleman yetiştirmek temel hedefimiz.”

Tüfenkci, törende yaptığı konuşmada, sanayi üniversite iş birliğinin çok önemli olduğunu belirtti.

İllerin kalkınmasında üniversitelerin çok büyük rol oynadığına dikkati çeken Bakan Tüfenkci, kentte de temeli atılan meslek yüksekokulunun fayda sağlayacağını aktardı.

Sanayide kullanılabilecek teknik elemanların iş yerleriyle aynı yerde yetiştiğini belirten Tüfenkci, "Geçtiğimiz aylarda Meclisten geçerek yürürlüğe giren OSB kanununda meslek yüksekokullarının kurulmasına izin verdiğimiz gibi teşvik kapsamına da aldırdık. Bunun tek nedeni var. Çağın teknolojilerini yakalayabilmek, ayak uydurabilmek ve yeni teknolojileri Türkiye'ye kazandırmak. Burada yetişen elemanların bu teknik becerileriyle beraber yeni inovasyonlarla, yeni üretim tekniklerinin oluşturulması için bunları yapıyoruz." diye konuştu.

2. Organize Sanayi Meslek Yüksekokulu 12 bin metrekare kapalı alan olmak üzere toplamda 30 bin 800 metrekare alana sahip Meslek Yüksekokulu kampüsünde derslik, atölye, idari ve sosyal hizmetler olmak üzere 4 ayrı blok yer alacaktır. Atölye blokunda 9 atölye, 13 laboratuvar, derslik blokunda 27 derslik, 2 teknik resim salonu, 6 bilgisayar laboratuvarı, idari blokta 160 kişilik konferans salonu, 1 toplantı salonu, 47 akademik personel ofisi, 12 idari ofis, 10 teknik personel ofisi, sosyal hizmetler blokunda ise mutfak, kafeterya, kütüphane, mescit ve yemekhane olacaktır.

2. Organize Sanayi Meslek Yüksekokulu açılacak programlar, okutulacak dersler ve ders içerikleri sanayicilerimizin görüşleri alınarak iş dünyasının ihtiyacına uygun olarak hazırlanacaktır. Sanayicilerimiz kapasitelerine göre bir kontenjan verecekler. OSB meslek yüksekokulumuzda 3+1 bir sistem uygulanacaktır. Öğrenci 3 yarıyılı okulda, 1 yarıyılı tamamen sanayicinin yanında ve uygulamalı olarak eğitimini alacaktır. Böylece mezun olan öğrenci sanayicinin kullandığı yüksek teknolojiyi uygulama ortamında görerek kullanmış, çalışma hayatının koşullarını yaşayarak görmüş, sanayicinin beklentilerini dikkate alarak eksikliklerini tamamlamış bir şekilde mezun olma imkânı bulmuş olacaklarından mezuniyet sonrası çalışma hayatına adaptasyonda sorunlar yaşamayacaklardır. 2.  Organize Sanayi Meslek Yüksekokulu’nun inşaatının Haziran 2019’da bitirilmesi hedefleniyor.