BAKAN VARANK, MALATYA’DA İŞ DÜNYASI İLE BİR ARAYA GELDİ

BAKAN VARANK, MALATYA’DA İŞ DÜNYASI İLE BİR ARAYA GELDİ

11 Kasım 2019 Pazartesi

Bakan Varank, Malatya Ticaret Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen ‘Milli teknoloji, güçlü sanayi’ konulu istişare ve değerlendirme toplantısına katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Malatya’da ‘Milli teknoloji, güçlü sanayi’ konulu toplantıda yaptığı konuşmada, “Ülkemizi kritik teknolojilerde ve yüksek katma değerli ürünlerde vazgeçilmez bir küresel oyuncu yapmanın derdindeyiz” dedi.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası 15 Temmuz Şehitler Meclis Salonunda iş dünyası temsilcileri ile buluşan Bakan Varank, bakanlık olarak sanayinin nabzını tutmak, risk ve fırsatları sanayicilere anlatmak ve yapıcı çözüm önerileri getirmenin en temel öncelikleri olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle birlikte reel ve imalat sektörünü ilgilendiren konuları bakanlığın şemsiyesi altına topladıklarını belirten Varank, “Fikirden ürüne varıncaya dek her aşamayla ilgili desteklerimiz var. Üretimi, yatırımı ve istihdamı teşvik etmek adına, imkanlarımızı seferber ettik. Geçtiğimiz aylarda 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizi açıkladık. İddialı, ama bir o kadar da gerçekçi hedefler koyduk. Türkiye, küresel ekonomide daha üst basamaklara çıkmayı elbette hak ediyor” şeklinde konuştu.

Programda konuşan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ise dijital dönüşüm süreciyle birlikte Türkiye’yi gelecek hedeflerine taşıyacak olan ‘2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisini önemsediklerini belirterek “Bu stratejide Türk iş dünyası olarak üzerimize düşeni fazlasıyla yapacağımızı bilmenizi isterim. Son dönemde ekonomimizin ve sanayimizin önünü açan pek çok düzenlemede Sayın Bakanımızın imzası var. Geçmişten bu yana iş dünyamıza ve sanayimize verdiğiniz desteklerden dolayı size şükranlarımızı sunuyoruz” sözcüklerini kullandı.

Malatya’nın Doğu Anadolu Bölgesi’nin üretim üssü ve sanayi merkezi olduğunu dile getiren Sadıkoğlu, “Malatya’daki 3 OSB’miz ile sanayicilerimizin üretim yapmasını sağlıyoruz. Malatya’mızdaki 12 binden fazla işyeri içinde imalat sanayinde faaliyet gösteren işyerinin sayısı 2 binden fazladır. Yine bu işyerlerimizde ki 113 bin civarında istihdamın, 31 binden fazlası imalat sanayi alanındadır. Malatya’mızda yaklaşık 200 firmamız da ihracatçı konumda. Tüm bunlara rağmen Türkiye’nin en büyük 1000 sanayi kuruluşu listesindeki Malatyalı firma sayımız sadece 2’dir. Bölgenin üretim ve sanayi merkezi olan Malatya’nın Türkiye’nin sanayisinden çok daha fazla pay alması için çalışıyoruz. Görevde olduğumuz bir buçuk yıllık süre içerisinde 22 bin olan OSB çalışan sayımıza ek olarak nitelikli firmalara arsa tahsisi gerçekleştirerek 5 bin 300 kişilik istihdam sağladık. Biz azim ve özveri ile çalışırken, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın ve bakanlığımıza bağlı kurumlarımızın desteklerini her zaman yanımızda hissediyoruz” şeklinde konuştu.

Malatya ile ilgili taleplerinin de olduğunu ifade eden Sadıkoğlu, “Bölgemizdeki Kalkınma Ajansı'nın bütçesinin arttırılması daha güçlü projeler yapabilmemize olanak sağlayacaktır. Organize Sanayi Bölgesi genişleme alanında bulunan mahkemece depo kararı verilen kamulaştırma bedellerinin bakanlığınız tarafından kredilendirilmesi söz konusu alanın altyapı ve üst yapısının tamamlanmasına yönelik kaynak tahsisi yapılması ilimiz için aciliyet arz etmektedir. Organize sanayi bölgesindeki arıtma tesisimizin kapasitesi Mevcut hali ile yeterli gelmediği gibi yeni yatırımların yapılmasına da engel teşkil etmektedir. Arıtma tesisimizin kapasitesinin artırılması için hazırladığımız projenin bakanlığınızca yatırım planına alınması ve kredilendirilmesini talep ediyoruz. Organize Sanayi bölgelerinde daha önce sanayi üretimi amacıyla tahsisi yapılmış kapalı alanı dışında atılda kalan boş arsaların kanuni düzenleme ile ifraz edilerek yeni yatırımcılara tahsisini yapılması Organize Sanayi bölgemizin rantabl kullanılmasına imkan sağlayacaktır. Şehir içerisinde kalmış Sanayi siteleri Mevcut hali ile genişlemeye imkanı olmadığı gibi taleplere de cevap verememektedir. Uygun görülen hazine arazilerinin tahsis edilerek ilimizde mevcut Sanayi sitelerinin taşınması yeni İhtisas Sanayi sitelerinin kurulmasının şehrimiz istihdamına katkı sağlayacağına inanıyor ve desteklerinizi talep ediyoruz. Uçak seferlerinin artırılması sanayici ve iş insanlarımız için kolaylık sağladığı gibi ilimizin ve bölgemizin gelişmesine katkı sağlayacaktır” diye konuştu.