İRAN'A YÖNELİK YENİ ABD YAPTIRIMLARI HK.

17 Ağustos 2017 Perşembe

Dışişleri Bakanlığından alınan yazıda; Washington Büyükelçiliğimizin yazısına atfen, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, 17 Temmuz 2017 tarihinde ABD’nin İran’a uyguladığı nükleer yaptırımların Kapsamlı Ortak Eylem Planı kapsamında kaldırılması için gerekli muafiyetleri bir kez daha uzattığı kaydedilmekte, 18 Temmuz’da ise Dışişleri ve Hazine Bakanlıkları tarafından İran’a yönelik yeni yaptırımların açıklandığı bildirilmektedir. Söz konusu açıklamaların metinleri aşağıdaki bağlantıda sunulmuştur.

BM Güvenlik Konseyi’nin İran’a yönelik yaptırım kararları ülkemiz bakımından hukuki bağlayıcı nitelikte olup, ilgili kurum ve kuruluşlarımız tarafından uygulanması zorunlu olduğu hatırlatılmakla birlikte, ABD ve AB’nin kabul ettikleri tek taraflı yaptırım karar ve uygulamalarının Türkiye açısından hukuki bağlayıcılığı bulunmadığı, ancak ABD yaptırımlarının sınır aşan etkiye sahip olması nedeniyle, yaptırım altına alınacak kişi ve kuruluşlarla iş akdine girecek firma ve kuruluşlarımızın dolaylı olarak yaptırımlardan olasılığı bulunduğu bildirilmektedir.

İran ile iş yapan üyelerimize önemle duyurulur.

YAPTIRIMLARIN YER ALDIĞI BELGE İÇİN TIKLAYINIZ.