6563 SAYILI ELEKTRONİK TİCARETİN DÜZENLENMESİ HK.

9 Ağustos 2018 Perşembe

01.05.2015 tarihinde yürürlüğe giren 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında kısa mesaj, elektronik posta ve telefon araması yoluyla gerçekleştirilen ticari iletişimde uyulması gereken kurallar düzenlenmiştir.

Ticari elektronik ileti gönderirken Elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek ya da tüzel kişiler, mal ve hizmetleri tanıtmak, pazarlamak, işletmesini tanıtmak ya da kutlama ve temenni gibi içeriklerle tanınırlığı artırma amacıyla Tüketiciye ya da mesleki veya diğer ticari elektronik iletiler için şu hususlara dikkat etmesi gerekmektedir.

1- Alıcıdan önce onay alınır. Onay, reddetme hakkı kullanılıncaya kadar geçerlidir. Onay, yazılı olarak veya her türlü elektronik iletişim aracıyla alınabilir. Onayda, alıcının ticari elektronik ileti gönderilmesini kabul ettiğine dair olumlu irade beyanı, adı ve soyadı ile elektronik iletişim adresi yer alır. Onayın alındığına ilişkin ispat yükümlülüğü hizmet sağlayıcıya aittir. Hizmet sağlayıcının, alıcının ret bildirisi için ticari elektronik iletide, müşteri hizmetleri numarası, kısa mesaj numarası veya yalnızca ret bildirimine özgülenmiş bir URL adresi gibi erişilebilir iletişim adresini vermesi gerekir. Ticari Elektronik ileti hangi iletişim kanalıyla gönderildiyse ret bildirimi de kolay ve ücretsiz bir şekilde olmak üzere aynı iletişim kanalıyla sağlanır. Ret bildirimi imkanı, gönderilen her ticari elektronik iletide yer alır. Hizmet sağlayıcı, alıcının ticari elektronik iletiyi almayı reddettiğine ilişkin talebinin kendisine ulaşmasını müteakip üç iş günü içinde alıcıya ticari elektronik ileti göndermeyi durdurur.

2- Ticari Elektronik iletinin başlığında veya içeriğinde; tacirler için MERSİS numarası ve ticaret unvanına, esnaflar için adı ve soyadı ile T.C kimlik numarasına yer verilir. Hizmet sağlayıcı, bunlara ek olarak marka veya işletme adı gibi kendisini tanıtan diğer bilgilere yer verebilir. Ticari elektronik iletide gönderenin tanınabilir olmasını sağlayacak bilgiler bulunmalıdır. (İletişin bilgileri, ticaret ünvanı, marka veya işletme adı vs.)

3- Ticari elektronik iletinin iletinin niteliği içeriğinden açık bir biçimde anlaşılamıyorsa tanıtım, kampanya ve bilgilendirme gibi niteliği belirleyici bir ibareye yer verilir. Bu ibare; kısa mesaj yoluyla gönderilen iletilerde iletinin başlangıcında, elektronik posta yoluyla gönderilen iletilerde konu bölümünde, sesli aramalarda ise görüşmenin başlangıcında belirtilir.

Ticari elektronik iletide indirim ve hediye gibi promosyonlar ile promosyon amaçlı yarışma veya oyunlar olması halinde bu husus iletide açıkça belirtilir. İndirim ve promosyonlar hakkında gelen iletinin içeriğinde katılma ve faydalanma şartlarına dair detaylı bilgiler veya bu bilgilere ulaşabilecek yönlendirme adresleri bulunmalıdır. (URL adresi gibi)

Bu hususlara uyulmadığı takdirde 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlemesi hakkında kanunda öngörülen ceza tutarları 2018 yılı için 1253 TL ile 69.017 TL arasındadır.

Üyelerimize önemle duyurulur.